News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Szósty set

Started by christophermorrm, Today at 10:55 AM

Previous topic - Next topic

christophermorrm

Jestem tenisistą. Nie tym z Wimbledonu, tylko takim z czwartej ligi, który jeździ po Polsce na turnieje, śpi w tanich hotelach i liczy każdą złotówkę. Gram od piętnastego roku życia. Trenuję codziennie, wstaję o świcie, biegam, ćwiczę serwis, poprawiam forhend. Moja rakieta to przedłużenie ręki, a kort to mój drugi dom.

Mam dwadzieścia siedem lat i wiem, że wielkiej kariery już nie zrobię. Ale kocham ten sport. Kocham ten moment, gdy piłka odbija się od ziemi, gdy czuję uderzenie w ramieniu, gdy wygrywam punkt i słyszę, jak ktoś z trybun klaszcze. To daje mi energię, której nie daje nic innego.

Ale są też gorsze dni. Te, gdy przegrywam, gdy piłka nie chce lecieć tam, gdzie chcę, gdy czuję, że nogi są z waty. W takich chwilach wracam do hotelu, biorę prysznic, siadam na łóżku i patrzę w sufit. I wtedy, żeby się odciąć, sięgam po telefon.

Zaczęło się kilka miesięcy temu, podczas turnieju w małym mieście na południu. Przegrałem w ćwierćfinale, w trzech setach, dramatycznie. Wróciłem do pokoju, rzuciłem torbę w kąt i usiadłem na łóżku. Wziąłem telefon do ręki, otworzyłem przypadkową stronę, która pojawiła się w reklamie. Nie pamiętam już, jaka to była gra, pamiętam tylko, że mnie wciągnęła. Zakręciłem, potem drugi raz, i nagle wygrałem. To było śmieszne – na korcie nie mogłem wygrać meczu, a tu, leżąc w hotelowym łóżku, trafił mi się mały sukces.

Od tamtej pory stało się to moim rytuałem. Po każdym meczu, niezależnie od wyniku, wracałem do pokoju, brałem telefon i grałem. Traktowałem to jak rozgrzewkę dla głowy, sposób na przeładowanie umysłu. Nie chodziło o wygrane, choć czasem się zdarzały. Chodziło o ten stan, w którym myśli przestają krążyć w kółko, a ja mogłem na chwilę odetchnąć.

Z czasem zacząłem dostrzegać podobieństwa między grą na korcie a grą w aplikacji. W obu przypadkach liczy się koncentracja, cierpliwość i umiejętność przyjmowania porażek. Na korcie nie wygrywasz każdego punktu, tak jak w grze nie wygrywasz każdego zakręcenia. Ale to nie znaczy, że przestajesz grać. Wracasz, próbujesz, szukasz swojego rytmu.

Pewnego dnia, po wygranym meczu, wróciłem do hotelu w świetnym humorze. Otworzyłem aplikację, zagrałem kilka rund i nagle – ekran rozbłysnął. Wygrałem kwotę, która odpowiadała moim miesięcznym wydatkom na turnieje. Usiadłem na łóżku, patrząc w ekran, nie wierząc własnym oczom. To był ten sam dreszcz, co przy wygranym meczu. Tylko że zamiast wysiłku fizycznego, był tu przypadek. I wtedy przypomniała mi się rozmowa z moim starym trenerem, który zawsze powtarzał: "W sporcie, tak jak w życiu, czasem musisz pozwolić, żeby piłka poleciała tam, gdzie chce. Nie wszystko da się kontrolować". Wtedy myślałem, że mówi tylko o tenisie. Ale teraz zrozumiałem, że to dotyczy wszystkiego. Nawet wirtualnych bębnów.

Wiedziałem, że to tylko przypadek, że nie mogę liczyć na to, że zdarzy się drugi raz. Wypłaciłem pieniądze, a część z nich przeznaczyłem na nowe buty do tenisa. Potrzebowałem ich od dawna, ale zawsze odkładałem zakup. Tym razem mogłem sobie pozwolić. I to było miłe – wiedzieć, że nawet mała wygrana może mieć realne znaczenie.

Minęły kolejne tygodnie, kolejne turnieje. W przerwach między meczami, w hotelowych pokojach, wracałem do aplikacji. Znalazłem grę, która szczególnie przypadła mi do gustu – z motywem sportowym, piłkami, stadionami. To było jak gra w grze. Kręciłem bębnami, patrzyłem na animacje i czułem się, jakbym był na korcie. Może to dziwne, ale pomagało mi to utrzymać ducha walki.

Podczas jednego z turniejów poznałem innego tenisistę, starszego ode mnie, który miał już za sobą poważną kontuzję. Siedzieliśmy w hotelowym barze i rozmawialiśmy o sporcie, o życiu, o tym, co robimy, gdy nie gramy. On powiedział mi, że w przerwach między meczami lubi grać w gry na telefonie. Powiedział, że casyno online pl to dla niego sposób na odcięcie się od presji. Uśmiechnąłem się, bo wiedziałem, co czuje. Nie wchodziliśmy w szczegóły, ale wystarczyło, że wymieniliśmy spojrzenia. Każdy z nas miał swoją małą tajemnicę, swój sposób na zachowanie równowagi.

Wróciłem do swojego pokoju i otworzyłem aplikację. Tym razem nie grałem dla wygranej, tylko dla przyjemności. Zakręciłem kilka razy, obejrzałem animacje, poczułem ten spokój, który przychodził zawsze, gdy grałem. I pomyślałem, że to jest właśnie to, czego potrzebuję – chwili, w której nie muszę udowadniać niczego nikomu. Ani sobie, ani trenerowi, ani publiczności.

Z czasem zauważyłem, że gra pomaga mi też na korcie. Stałem się spokojniejszy, mniej się denerwowałem przy ważnych punktach. Może dlatego, że nauczyłem się, że nie wszystko zależy ode mnie. Że czasem piłka odbije się w dziwny sposób, czasem sędzia podejmie złą decyzję, a czasem po prostu masz gorszy dzień. Ale to nie koniec świata. Zawsze jest kolejny mecz, kolejna runda, kolejny spin.

W zeszłym tygodniu wróciłem na ten sam turniej, w którym wszystko się zaczęło. Przegrałem w półfinale, ale tym razem nie byłem zdruzgotany. Wróciłem do pokoju, wziąłem prysznic, usiadłem na łóżku i otworzyłem aplikację. Zrobiłem kilka spinów, trafiła się mała wygrana. Uśmiechnąłem się. Schowałem telefon i położyłem się na łóżku, patrząc w sufit.

Myślałem o tym, jak wiele się zmieniło przez te kilka miesięcy. Nie tylko w moim podejściu do gry, ale w całym życiu. Przestałem traktować porażki jak katastrofy. Nauczyłem się cieszyć małymi sukcesami, nawet tymi wirtualnymi. I zrozumiałem, że sport, podobnie jak gry, to nie tylko rywalizacja. To także sposób na poznanie samego siebie, na znalezienie swojej drogi.

Następnego dnia wróciłem do domu. Wsiadłem w samochód, włączyłem radio, a w kieszeni czułem wibrację telefonu. Wiedziałem, że czeka tam moja mała ucieczka, mój sposób na reset. I chociaż wiedziałem, że to tylko gra, czułem, że jest w niej coś więcej – przypomnienie, że w życiu nie wszystko musi być poważne. Że czasem pozwolić sobie na chwilę beztroski jest najlepszym, co możesz zrobić.

Dziś rano, przed wyjazdem na kolejny turniej, usiadłem na swoim łóżku. Otworzyłem aplikację, zrobiłem kilka spinów. Wypadł symbol, który uznałem za dobry znak. Uśmiechnąłem się, schowałem telefon do torby i wyszedłem. Na korcie czekał mnie kolejny mecz, kolejna szansa. A w kieszeni, razem z rakietą i butami, miałem jeszcze coś – małe przypomnienie, że nawet w najtrudniejszych chwilach warto zachować nadzieję. Bo czasem, gdy się tego najmniej spodziewasz, los podrzuca ci coś dobrego. Nawet jeśli to tylko jeden spin.